Κατηγορίες
Travel

Τήνος… και από που;

Μπορεί για δεκαετίες να ήταν συνυφασμένη στο μυαλό των περισσοτέρων με τη θρησκευτικότητά της και την άμεση σύνδεση με την επίσκεψη – αστραπή στην Παναγία. Πράγματι η Τήνος, εμβληματικά φέρει την σχέση της με τη θρησκεία, ταυτόχρονα όμως είναι ένα νησί που για να παραμείνουμε στη θρησκευτική διάσταση, μπορεί να αποτελέσει και την αποκάλυψη. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια, παρέμεινε μακριά από παρεμβάσεις μαζικού τουρισμού. Γλίτωσε, εξαιτίας και της παραπάνω ταύτισης, τις ορδές τουριστών, την κακώς νοούμενη ανάπτυξη και την πρόσκαιρη αλλά αρνητική δημοσιότητα. Ναι, αυτό συνέβη σε άλλα νησιά των Κυκλάδων και οι συνέπειες μπορεί να αποβούν μοιραίες στο βάθος του χρόνου, ίσως και να εμφανίστηκαν ήδη!

Κάνοντας μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, οι διεθνείς αναφορές για την Τήνο, είναι ολοένα και περισσότερες. Είναι οι «αυθεντικές Κυκλάδες», θα σημειώσουν οι συντάκτες διαφόρων εντύπων. Είναι το πολιτιστικό της τοπίο, τα έργα της φύσης αλλά και των καταπληκτικών της ανθρώπων. Είναι όλο εκείνο το μείγμα που κάνει ένα προορισμό, και πολύ περισσότερο ένα νησί, τον ιδανικό προορισμό. Πέρασαν χρόνια από την τελευταία επίσκεψη στο νησί. Και τώρα, μετά από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας, βρίσκομαι ξανά στο νησί. Ξεχωρίζω αυτά τα πανέμορφα διάσπαρτα μικρά ξωκλήσια, θαυμάζω πάντα με την ίδια ένταση τις πέτρινες πεζούλες και τις ξερολιθιές. Διακρίνω με τεράστια ικανοποίηση το πείσμα των ανθρώπων να αξιοποιήσουν μέχρι και την τελευταία γωνιά εύφορου εδάφους. Βλέπω μικρά ντοματάκια, ολόφρεσκα κρεμμύδια και λαχανικά να μεγαλώνουν με λιγοστό νερό, αρκετό όμως για να γεμίσει γεύση τα τοπικά αυτά προϊόντα. Στέκομαι για ώρα μπροστά στη θέα ενός περιστερώνα ενώ περπατάω σε ένα από τα πανέμορφα μονοπάτια του νησιού. Λαμβάνοντας ένα μοναδικό μάθημα λαϊκής αρχιτεκτονικής, το περπάτημα στο νησί, βρίσκει μία μοναδική θέση στη καρδιά μου και μου επαναφέρει μυστηριωδώς τη διάθεση της ανακάλυψης, στο ταξίδι. Την ίδια στιγμή, γύρω από ένα τραπέζι, δοκιμάζω τις νόστιμες φουρτάλιες, τα μοναδικά τυράκια του νησιού, νόστιμες σαλάτες, εκπληκτικές συνταγές τοπικής γαστρονομίας.

Σε αυτό το σύμπαν λίγα είναι τα πράγματα που μπορούν να δέσουν αρμονικά. Κάθε νέα είσοδος, απαιτεί προσοχή, επιβάλλει σεβασμό στο ίδιο το νησί και διακριτικότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *